Tanulmányi kirándulás az ártéren 2012.

Iskolánk május 7-én az 4a, 4b, 5a, 5b és 8-án a 6a, 6b, 7a, 7b osztályokkal vett részt egy terepgyakorlaton, a váci ártéri tanösvényen a Göncöl Alapítvány munkatársainak vezetésével. A terepi foglalkozáson az erdőkkel, fákkal, különböző vízi, vízparti élőlényekkel kapcsolatos ismereteiket bővítették a tanulók.
A séta alkalmával több helyszínen is nagyszerű lehetőség nyílt arra, hogy a tanulók megfigyeljék és összehasonlítsák a természetes környezetet, az ember által átalakított, bolygatott részekkel. Szó esett az ártéri erdők fontosságáról, veszélyeztetettségéről és megőrzésének fontosságáról. Személyesen is láthatták, megtapasztalhatták ezeket a problémákat: szemetelés, tájidegen fajok betelepülése és térhódítása, felszíni vizek szennyezése, átalakítása, az eredeti élővilág elszegényedése.
A foglalkozás végén a tanulók a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által kiadott természetesség mérő határozókulcs segítségével meghatározták a terület „természetességét”. Az épített környezetben élő gyerekek rácsodálkozhattak a természet változatosságára. A kirándulás jó hangulatban, hasznosan telt el.