Nagy versmondás a Költészet Napja alkalmából 2012.

2012. április 16-án, iskolánk 7-8. osztályos tanulói részt vettek a NAGY VERSMONDÁS eseményén.

Helyszín: a Váci Székesegyház előtti lépcső

850 diák egyszerre skandálta a Juhász Gyula: Liszt Ferenc emlékezete c. verset. 2007-ben a Magyar Irodalom Társaság indította útjára a 12 legszebb magyar vers programsorozatát, melynek egyik társrendezvénye a Nagy Versmondás. Ezt a mozgalmat dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész keltette életre Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész támogatásával. Az ötlet olyan jól sikerült, hogy azóta, civilek is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Így kaphatott lehetőséget Vác városa is. Rendkívül felemelő érzés volt részese lenni ennek az eseménynek

Dányi Eszter 7.a beszámolója:

2012. április 16-án volt „A nagy versmondás” városunkban, Vác általános és középiskolásai közül 850-en elszavaltuk Juhász Gyula „Liszt Ferenc emlékezete” című versét. Ez iskolánk tanárának és szabadidő szervezőjének, Szádoczki Gabriellának az ötlete volt. A verset a város magyartanárai választották ki. Azért esett Juhász Gyulára a választásuk, mert a költő Vácott volt piarista novícius, és 1899-ben itt írta a Váci szeptember című versét.

Délelőtt az iskolából 7. és 8. osztályosok indultunk busszal a Konstantin térre a dómhoz. Mire megérkeztünk, már rengetegen álltak a lépcsőfokokon. Miközben elfoglaltuk a helyünket nagy izgalommal vártuk, hogy elkezdődjön a szavalás.

Rövid köszöntő után, Jordán Tamás színművész mutatkozott be, majd rendkívül izgalmas gyakorlás kezdődött: az intésére számokat kellett egyszerre mondanunk. Olykor ez nagyon viccesre sikerült. A sok nevetés mellett a feladatunkra is koncentráltunk. A jól sikerült nagy versmondás után Jordán Tamás még elmondott nekünk két gyönyörű verset is. Ezután egyszer csak azt vettük észre, hogy már vége is lett a rendezvénynek, és mindenki hazafelé tart.

Jó volt mindennek részese lenni, és az biztos, hogy aki ott volt, annak számára ez örök élmény marad.