Színjátszóink március elsején a Kolibriben jártak.

Cyber Cyrano

Csernák Dóra 8.b beszámolója:

A Radnóti Miklós Általános Iskola színjátszó csoportjával alkalmam nyílt megnézni Tasnádi István: Cyber Cyrano című darabját a Kolibri Pinceszínházában.

A címe mindent elárul. Én és a korombeliek, - vagy ahogy hívnak minket, az Y generáció- az iskola után a számítógép előtt kötünk ki. Persze 1-2 óra gépezés nem a világvége, de aki 8-10 órát tölt a monitor előtt, az már pszichológiai alanynak számít. Nemrégiben megjelent közösségi portálunk, a facebook okot ad a hajnalig tartó posztolásra és „lájkolásra”. Mire észbe kapnánk már nincs időnk tanulni, így hát az óráról órára való tanulás módszerét alkalmazzuk. Első óra előtt az első órára, az első órán a másodikra stb.… Ez magyarázza a cím ,,Cyber” részét.

A ,,Cyrano’’ név már kevesek számára ismert, legalábbis, ami a korosztályomat illeti. A történet dióhéjban. Élt egy lovag, aki mindenben tehetséges volt, varázslatosan bánt a szevakkalde egy szépséghibája azért mégis akadt. Hatalmas volt az orra, így hát egy hölgynek sem nyerte el a tetszését. Ezért ha személyesen kellett megmutatkoznia, akkor rendszerint egy másik embert küldött maga helyett, és súgta a fülébe a szebbnél szebb mondatokat. Később persze fény derült az igazságra…

Ebben az előadásban Cyrano szerepét Zsuzsi (Nemes Anna) tölti be. Az osztályban mindenki őt csúfolta, ezért meg akarta mutatni, hogy milyen az, amikor ő a főnök. A hőn áhított herceg, Máté (Dér Zsolt) és barátnője Heni (Varga Lili) megvezetésére hamis profilt készített két személynek, Viktornak és Moirának. Az ő nevükben chatelt Mátéval és Henivel. A sok hazugság felhalmozódott, és végül kiderült az igazság. Mindenki dühös volt Zsuzsira, de őt nem rendítették meg az események, - ami sajnos tragikusan ért véget, - mert be tudta bizonyítani, hogy milyen az, amikor ő mozgatja a szálakat, ő uralkodik a többiek felett.

Szerintem ez az előadás mindenkit elgondolkoztatott, hogy hány embernek hazudott már, és hogy hányan hazudhattak már neki.

Pomaházi Zsanett beszámolója:

Az iskola színjátszó körének ismét lehetősége nyílt megnézni egy ifjúsági előadást, a Cyber Cyrano-t, a Kolibri Színház pincéjében. Odabent hangulatosan ki volt alakítva egy kisebb és egy nagyobb terem. A kisebb teremben találtuk a nézőteret és a színpadot. A nagyobb termet, a drámafoglalkozások levezetésére alakították ki. Amikor beléptünk a kisebb terembe, már egy fiatal lány ült a színpadon. Ő volt a főszereplő, Zsuzsi. A történet kacskaringós szálakon kezdődött, ami végül egy érdekes történetté alakult. Zsuzsi egy önbizalom hiányos, szerelmes tini lány volt. A szerelme, Máté viszont nem viszonozta a lány érzelmeit. Barátságuk végleg kettészakadt, amikor egy új lány érkezett az osztályukba, Heni. Ő lett az iskola legnépszerűbb diáklánya, a legjobb „csaj”. Máté is rajongott érte, Heni pedig szívesen fogadta Máté bókjait. Zsuzsinak ez borzalmasan fájt, így egy tervet eszelt ki a 2 szerelmes ellen. 2 tökéletes embert teremtett az egyik legnépszerűbb közösségi portálon. Egy Viktor nevű fiút Heninek, és egy Mojra nevű, modell lányt Máténak. Mindketten gazdagok, és rettentően vonzóak voltak. Senki sem sejtette, hogy az egész hátterében Zsuzsi áll.

Pár hét alatt szerelem bontakozott ki a nem létező személyek között, interneten keresztül. Heni és Máté találkozni akart a két virtuál személlyel, de ezt Zsuzsi nem hagyhatta, így „megölte”, megsemmisítette Mátét, Mojra pedig „lelépett”. Heninek annyira fájt Viktor elvesztése, hogy öngyilkos akart lenni, de szerencsére megmentették az életét.

Végül Máté rájött Zsuzsi sötét titkára. Számon kérte a lányt, aki rezzenéstelen arccal mondott el mindent. Zsuzsi próbálta megmagyarázni, hogy mindezt azért csinálta, hogy megtudja, mit gondolnak róla a háta mögött. Rettenetesen fájt neki, hogy az állítólagos barátai miket mondanak róla. Így aztán a 2 kitalált személlyel tönkretette Heni és Máté napjait, nem érdekelte a 2 fiatal szenvedése.

Ezek után végleg mindenki elfordult Zsuzsitól, így egy másik iskolába került. Lehetőséget kapott egy új élet elkezdésére, rajta múlik, hogy helyesen fog e dönteni.

Vélemény:
Rendkívül tetszett, ez az előadás. A történet, a szereplők játéka, a rendhagyó díszlet a színpadon. A virtuális világot vetítéssel oldották meg, Chat élőben kivetítve a forgatókönyv alapján. Projektorral kivetített mozgó képek segítségével böngészhettünk a nézőtérről MyVip adatlapokat, fényképalbumokat. Sosem láttam még ilyet. Előzetesen csoportvezetőnk elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szakemberei készítették a darabhoz a „díszletet”.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az internet milyen sok veszélyt rejt magában, de senki sem veszi komolyan. S valóban, tönkreteheti az életünket, megváltoztathatja személyiségünket. Azért is érintett meg a Cyber Cirano c. előadás, mert a szereplők korban és gondolkodásban is a mi gondolatainkat tükrözték. A fiatalságot, a kíváncsiságot és a kalandvágyat. Rávilágított arra, hogy óvatosnak, ébernek kell lennünk, és nem feltétlenül kell mindent elhinnünk. Igen, az interneten való ismerkedés veszélyes is lehet, akár tragédiához is vezethet. Talán az utóbbival tudtunk azonosulni a legkevésbé, de mindenképp megrázó volt, hogy ez meg is történhet. Az előadás végén kitartott csend uralkodott. Mindenki a történet hatása alá került. Megdöbbentünk. De vajon mindenki megértette-e, hogy mi is történt valójában? Én megértettem.

Szívesen ajánlom minden tinédzsernek ezt az előadást, mert rengeteget lehet belőle tanulni és emellett szórakozni is.